Най-студената пустиня на света

Най-студената пустиня на света

Гоби е най-рязко континенталното място на планетата с много суров и непредвидим климат, дуел между сух студ, горещ въздух и внезапни пясъчни или снежни бури. Температурните амплитуди се менят рязко и задължително нощите са ледени. Като площ Гоби е с размерите на Аляска и това я прави една от най-големите пустини в света. Въпреки това, тя е слабо позната и както Амазония е натоварена с редица стереотипи – „пясък“, „Монголия“, „камили“, „жега“.
Гоби – безводна земя, пустош (монг.)
Думата „Гоби“ в тюркските езици се използва за означаване на територии, в които няма живот. В Монголия такива области са много.
 
Номадите разделят Гоби на 33 самостоятелни части и всяка има свои собствени уникални характеристики на релефа. В по-голямата си част Гоби е скалиста пустиня със само 5% пясък. Планини, изгладени скали от червена глина, назъбени камъни и втвърдени късове. Скулптури, изваяни от вятъра, студа и жегата въплъщават в себе си причудливи фантазии.
Монголите разделят Гоби и по цветове: червена (заради глината), жълта (заради пясъка) и черна. Първото, най-силно впечатление прави черния цвят. Всичко е покрито с малки “опушени” на слънцето камъни.  Защо е така? Преди е имало високи планини. После са дошли слъцето и вятъра. Някъде тези сили раждат живота, но тук нещата са станали другояче. За милиони години е било разрушено практически всичко. Вятърът е отнесъл след себе си прахта и пясъка и е оставил само камъните, които не може да вдигне. Слънцето на свой ред ги е изгорило, правейки ги черни и блестящи. 
 
 
Науката разграничава четири големи региони: Jungar Гоби, Гоби Zaaltayskaya, Gashunskaya Гоби и Източна (Монголска) Гоби.
Гоби е събирателно название за огромен регион в Централна Азия, където доминира суха пустош. Това я прави втората по големина пустиня на земята.
 
През деня там е наистина горещо, понякога температурата достига над +50° С, а през нощта е студено. След залез слънце и на зазоряване е особено студено. Амплитудата денем и нощем е повече от 40° C и човешкото тяло не разполага с време за привикване.