„Ще следвам посока от Запад на Изток, вече станала неизменна за мен“

Пейзажът, който ще прекося, ще обхваща три природни зони:

екваториална гора (selvas),

савана (campōs) и

планинска област.

Няма да се опитвам да премина Южна Америка от океан до океан отново – направих своя опит за това през 2015 г., нито ще следвам река Амазонка от извора до вливането й в Атлантика, което вече се е наложило като “класически маршрут“. Вече държа да поема по свой собствен път и правила. Ще следвам посока от Запад на Изток към Атлантическия океан, вече станала неизменна за мен.

Ще стартирам от север, започвайки от най-западния сектор от Гвианската висока земя на територията на Бразилия, точно на границата с Венецуела в горното течение на Рио Негро. Това е най-високата част от амазонската джунгла, издигаща се до 3000 метра. След около 2483 км. пеш, на кану и върху колело, ще достигна до най-южната си точка от маршрута – границата с Боливия. От там ще следвам диагонал в посока североизток, за да достигна най-северната точка в плана и крайната си цел в непосредствена близост до друга граница, тази на Френска Гвиана. Ще премина през повече от 5000 км сред дъждовна гора, реки и планини,  без да напускам Амazonia Legal*. Мисията ще продължи от 4 до 6 месеца.

*Амazonia Legal: територията на Амазония в Бразилия

5000 км – 6 месеца

… транспорт

След дългия период в прегръдка на зеления безкрай, очите и сетивата ми ще са зажаднели за други цветове. За това, географски погледнато, атлантическото крайбрежие ще ми служи като финална линия, в която зеленото свършва и безкрая на океана започва.
Маршрутът ще бъде разделен на няколко етапа, в които ще използвам различни форми на придвижване без двигател. Ще напредвам само с човешка сила.
През всички основни притоци, езера, реки и водни течения, ще плавам с кану, а в участъците, където съществуват пътища или просека в джунглата, ще напредвам с велосипед. Там, където и това е невъзможно, ще си проправям път сам през първична джунгла.

… ПРЕХРАНА

„Луксът ще бъде рядкост в менюто ми.“

Основно ще се препитавам от улов в природата. – риба, влечуги, дребни гризачи и ще се храня с някои растения, ядки и диви плодове. Ще купувам храна от общностите, които ще срещам по реките, предимно plátanos* и корени от маниока, които ще намаляват дефицита ми от въглехидрати. Луксът ще бъде рядкост в менюто ми.
Технологии като GPS навигация, сателитен телефон, видео камера и соларен панел, който ги захранва, ще направят пътуване ми малко по-модерно, но това не прави физическото предизвикателство по-лесно.

plátanos* – зелени банани, заместващи картофите

RUMEN KOYNOV

Екипът

Както обикновено, ще бъда сам, без поддържащ екип на терен. Ще нося необходимата ми екипировка в раница, когато трябва да вървя пеш в селвата, на борда на кануто, когато плавам по реки, или ще бъде монтирана на багажника на велосипед, когато въртя педалите му по калните амазонски пътища.
В тази експедиция ще се нуждая от смяна на превозните средства и екипировката като, например, кану с мрежа за риболов срещу колело с помпа за гумите, или кану срещу походна раница, събрала принадлежности за оцеляване. Ето в това ще бъде ключовата роля на екипа в Бразилия, воден от моя приятел и съмишленик Румен Койнов – фотограф и гражданин на Амазония от близо 20 години. В предварително определени точки по маршрута, ще се срещаме, за да направим подмяна на екипировката. Румен, заедно с оператор, ще заснемат актуални видео и фото материали за прогреса на всеки нов етап.

 

Втората главна цел на експедицията…

THE MOVIE

„Прегръдката на Амазония“

ФИЛМЪТ

Втората главна цел на експедицията е създаването на пълнометражен документален филм, проследяващ не само личния ми подход и как се справям в експедицията, но и Амазония, и нейните хора в по-непознат и по-личен поглед. Усещането за реката, нейната значимост за планетата и сърцата на хората там, са това, което ни мотивира в този проект. За нас е важно да покажем този свят в дълбочина, не само предизвикателствата по пътя ми, които попадат в много категории.

Ние, екипът, вярваме в този проект, защото сме влюбени в дъждовната гора, защото тя е истински жива, силна, смъртоносна и прекрасна. Ние смятаме, че човек няма място в Природата, ако не я уважава!

Искам да кажа, че най-важното е Тя, Природата, Амазония, а не само това, което правя аз. Този филм ще отведе зрителите в онази вечна среща на Човека и Природата. Чрез нея искам да ви въвлеча в едно истинско място, което днес все още съществува. Следвайте, присъединявайте се и споделяйте кампанията “Завръщане в Амзония”, защото колкото повече хора научат за това, толкова повече ще е възможно да се случи тази мисия без компромиси.

Възможността да се завърна в Амазония е лесна за мен, защото без почти никакви финансови средства мога да оцелея край всяка река, но дневните разходи за издръжката на екип в полеви условия, плюс оборудването, са изключително високи. От вашето съдействие пряко зависи успехът на филма.

Основни факти за терена на Амазония, през който ще премина:

Amazônia* Водосборния басейна на Амазония образува най-сложната и голяма речна система в света. С общата си площ от около 7 500 000 квадратни километра, тя заема около 40 процента от Южна Америка. Там тече от милиони години досущ като огромна змия най-пълноводната река на планета – Амазонка (6.800 км.) и нейните хиляди притоци. Устието на този гигански течен ескалатор е широк повече от 300 км. В които се е побрал най-големия речен остров в света с размерите на Щвейцария. Въпреки, това само на около 1400 км. нагоре по течението, тя е едва 10 км. от единия бряг до другия. Това прави изпразването на водата във океана 16 пъти повече от вливането на река Нил. Амазонка е безпорна царица на реките и в нея има повече видове риба от Атлантическия океан.

Várzea* Поради високото количество на валежи и низинния релеф, реката често излиза извън руслото си и залива джунглата на места от над 100 километра навътре, образувайки множество езера, блата и притоци. В близост до главния канал нивото на наводняване достига 12-15 метра всяка година, което прави реката да варира в най-широката си част от 11 до 50 км. Преминаване през такъв суров терен е работа на пълен работен ден. Ходенето през наводнени горски територии е най-трудната част в експедицията.Тропически бури, естествено падащи дървета и клони са рискове, които вече съм изпитал. Близостта до екватора, топлината и влажността могат да причинят топлинен удар и дехидратация. Остри като бръснач треви и други растения с игли и тръни са част от ежедневието ми. Ориентирането в този, гъст на растителност терен е още едно предизвикателство.

Mata* Дъждовните гори на Амазония представляват половината от всички съществуващи дъждовни гори на планетата, превръщайки я в най-големия биологичен ресурс на планетата. Амазонските тропически гори са дом на над 40 000 вида растения, 5000 вида риби, 1800 вида птици, 8000 вида насекоми, 450 вида бозайници и ред други биологични видове. Към впечатляващия брой речни обитатели се числят и животни като най-големия вид речен делфин, най-голямата сладководна риба Пираруку, змията-великан Анаконда, хищната риба Пираня. В джунглата са открити 1/4 от познатите видове лекарства, които се ползват в традиционната медицина. Фактите са такива, че всяка научна експедиция в Амазония е съпътствана с откритието на нови и непознати за човека биологични видове. Това я прави идеално място за експедиции.

РИСКОВЕ

Връщам се в Амазония…

Ще се изправя срещу заплахата от тропически болести като малария, треска от денга, както и жълта треска, различни паразити и други. Ухапването от комари може да носи много видове болести. Само по себе си е опасно преминаването през местообитание на множество удивителни, но опасни животни, риби, влечуги, като големия черен кайман, отровни змии или голямата котка на селвата – ягуара.

Хората от басейна на Амазонка са различни. Местните общности се делят на заселници и коренно населениетова на амазонските индианци, като някои от техните племена живееят все още напълно изолирани от външния свят и навлизането без позволение на техните територии може да провокира крайна агресия. В някои точки от маршрута очаквам да не получа разрешение за преминаване през резерватите им.. И аз ще се съобразя с това! Целта ми не е да преча или да нарушавам ритъма им на живот. Аз съм чужд човек за тях и колкото и да съм добронамерен, не бива да забравям, че съм потенциален приносител на болести и сбъркана култура, които могат да са опасни за тях. По притеснителният за мен риск е този на дивия човек, обхванат от желанията на цивилизацията. Тези групи са познати под имена като: бандити, речни пирати, трафиканти на наркотици и всеки с не добри мисли и оръжие в ръце. Рискувам да бъда въвлечен във въоръжен грабеж или нападения, все неща, през които вече съм преминал преди три години, но зная, че да вярвам, че такива сблъсъци ще ми се разминат е наивно от моя страна. В период от половин година в джунглата всичко може да се случи.

Накратко: ще се изправя срещу страховете си в името на мечтите си, за втори път, много по-подготвен и разбиращ какво и защо правя. Връщам се в Амазония, защото я заобичах още по-дълбоко. Нейната истински дива природа кара сърцето ми да бие все по-страстно. Това е най-силната прегръдка на светамежду Природата и Човека. И аз ще докажа, че тази прегръдка не е смъртоносна. Трябва да стане ясно, че правя това не за да умра, а за да живея! Там в Природата.

Следете кампанията “Завръщане в Амазония” за да научие нещо повече за този удивителен свят, останал непроменен от времето на динозаврите. Разберете как може да подкрепите това неповторимо приключение и създаването на филма “Прегръдката на Амазония”, за да стигне по далече зова на реката.

Благодаря на всички вас, които вярвате в мен.

Видео