Филип Лхамсурен

Страстен приключенец, писател и баща, той странства по „забравените пътища“ на света още от 1997 година. Неговото първо голямо пътуване започва със завръщане към корените му в Монголия. Преживял детските си години в бежански лагер, обучавал се в редиците на Френския чуждестранен легион, той се впуска в опознаване на безкрайните територии на Централна Азия и Южен Сибир. Придвижвайки се често пеш, със стара лодка, кон или на гърба на камила, той израства именно по време на тези пътувания, изгражда себе си като прекарва времето си сам в природата. Сред планините, мълчанието и лагерния огън се ражда идеята му за експедиции, задвижвани само от човешка сила, без използване на двигател. Търсенето на границите на ума и тялото го отвеждат към десетки отдалечени кътчета по света – от Чечения и пустините на Азия до джунглите на Амазония.

***

Филип вярва, че човек трябва да върви напред не само, за да живее активно, но и за да премине отвъд собствените си граници.

Зад всяка преодоляна граница стои здрава основа, за Филип тя се изразява в неговите ценности:

Когато си движен от ценностите си всичко, което правиш е смислено и идва дълбоко от теб, дори големите трудности и провали са най-големите преимущества по твоя път.

Това са забравените пътища към природата, към корените ни и чистите човешки взаимоотношения. Това са пътищата, които ако не извървиш, не би могъл да продължиш цял.

Това е не само желанието да видиш отвъд хоризонта, любопитството да изкачиш планината, но най-вече смисъла човек да се развива, да изследва своите собствени граници- физически и духовни, да минава отвъд тях: по-силен, по- знаещ и по- уверен кой е. Това е посоката, която ни свързва с истинската ни Природа.

Експедиции:

„Не е важно до къде ще стигнеш, важното е да стигнеш до себе си.“

2017

Три мини експедиции: Прекосяване на пустинята Гоби, спускане по река Дунав, преминаване по цялото било на Стара Планина.

2016

map-locator-coloredСпортни изяви

река Дунав

Филип взима участие в „Dunav Ultra – River monsters“. Това е 48-часов маратон по поречието на любимата му река Дунав, в който биват преодолени 682 км, редувани с бягане и колоездене. Каузата на изпитанието е да се популяризират възможностите за туризъм в района и да се обърне внимание на богатствата на реката.

2015

map-locator-coloredАмазонски сблъсъци

недовършена мисия

Отново сам, задвижван единствено от собствените си сили, Филип стартира поредната си експедиция с колело от рибарско селище в Еквадор, разположено на брега на Тихия океан. Прекосява Андите и се изкачва на най-високия връх на Екватора – Каямбе, 5790 м. Спускайки се в джунглата на Амазония, заменя колелото с надуваема лодка и използва индианско кану. Изхранва се с риболов, а нощем спи по речните брегове. Оцелява трудно, защото губи част от екипировката си, бива ограбен и става обект на стрелба. След 1975 км и близо три изтощителни месеци на път, пътуването му неочаквано приключва на колумбийско-бразилската граница.
Едва 40% от планирания маршрут са преодолени.

2014

map-locator-coloredрека Дунав

водни хоризонти

Като част от подготовката му за следващ проект в Амазония, Филип се впуска във водите на най-голямата река в Европа – Дунав. Преминава българската й част веднъж с каяк и втори път с колело. Общо 1120 км.
 

2013

map-locator-coloredЦентрална Азия

10 000 км на колело

Филип тръгва с минимум екипировка, напълно сам, използвайки единствено велосипед. Това пътуване получава името “Abandoned roads“.
Той тръгва от планината Родопи, преминавайки по южните брегове на Черно море в Турция и оттам кара през Грузия и руските републики във високите планини на Кавказ, където радикалният ислям и контролиращите руски подразделения превръщат района в опасна зона. Следва прекосяване на няколко степи и пустини в Калмикия, Казахстан и Узбекистан и преминаване по дъното на пресъхналото Аралско море. Стигайки до голяма надморска височина в планината Памир, на границата на Таджикистан и Афганистан, Филип се разболява тежко от дизентерия, но въпреки това, след 157 изтощителни дни, стига до крайната си точка – планината Тян Шан.
Описано в пътен дневник, това пътуване излиза по-късно в книгата „Забравените пътища“. Тя е преиздавана няколко пъти и става едно от най-продаваните заглавия в България, за което Филип е номиниран с престижното отличие „Будител“ за 2014 г. на радио „FM+“.

2012

map-locator-coloredРодопи

детски сърца

През летните месеци Филип започва работа с деца в горски лагер „Беглика“, разположен в западната част на Родопите. За четири години той изпълнява своята мисия да вдъхновява и обучава децата чрез преживявания в природата.

2011

map-locator-coloredВисоки планини

Хималаите

За няколко месеца флиртува с Хималаите в Северна Индия, придвижвайки се от селата Дарамсала към Кулу и изкачва първите си по-сериозни височини – най-висока точка от които е върхът Hanuman ji Ka Tiba, 5639 м.

2010

map-locator-coloredБългария

документален филм

По своя идея, заснема документален филм, в който проследява пътуването си с колело през цялата територия на България.

2009

map-locator-coloredЮжен Сибир

ледени месеци

Прекарва една от най-студените зими при температури под -45°С в северна провинция в Монголия. В мразовит дзут (стихийно бедствие), там загиват повече от осем милиона домашни животни. Филип оцелява, като ловува из тайгата и изписва няколко пътни тефтери, от които е съставена първата му книга – „Душата на човека“, публикувана през 2011 г. За нея печели награда за проза от националния конкурс „Южна пролет“. 

2008

map-locator-coloredПанама

реалити шоу Survivor

Участва в ТВ формата „SURVIVOR – PEARL ISLANDS“, заснет в Панама. Предаването е излъчвано в една от водещите телевизии на България и става най-гледаното за годината. Там Филип става любимец на публиката.

2001-2007

map-locator-coloredФранция

военна афера

На 20 години получава българско гражданство. Преминава задължителна военна служба, след което за кратко време усвоява няколко професии – железар, главен готвач, градинар, помощник-бижутер. Решава да замине за Франция, където служи във Френския чуждестранен легион. В армията придобива допълнителен опит, преминавайки редица курсове и обучения, но ежедневието на войника и съмнението в каузата, за която служи, го води до решението да се превърне в пацифист. Напуска армията през 2007 г.

1997 – 1999

map-locator-coloredМонголия

възмъжаване

На 17-годишна възраст напуска Европа за две години, връщайки се към корените си, където заздравява кръвната връзка с Монголия и открива състоянието, в което човек е свързан със земята и дивата природа. Там ловува и кръстосва степите на кон.