Филмът „Прегръдката на Амазония“ ще проследи експедицията на Филип Лхамсурен по най-живописните, труднодостъпни и непознати територии на бразилската джунгла и реките Рио Негро и Рио Амазонас. В това продължително и рисковано пътуване той ще се движи сам като използва единствено човешките си сили и умения да оцелява и да се придвижва пеша, с колело или безмоторно кану.

 

Прегръдката на Амазония

Along the Amazon 2015

Снабден с минимум екипировка Филип стартира от малкото рибарско селище Каноа разположено на брега на Тихия океан, прекосява Андите и се спуска с индианско кану в джунглата на Амазония. Реката е всичко – храна, легло, път и посока. Така вярват и местните хора, които разчитат единствено на това което могат да си осигурят от природата и отношението си един към друг. Хората живеещи по бреговете на реката са непредвидими, понякога може да си купиш от тях храна, друг път те са агресивни. Много от тях никога не са срещали чужденци и всеки странник който плава сам по реката трябва да е дявол, дошъл за злато или други ценни ресурси скрити из техните територии. Джунглата и реката стават най-доброто убежище за Филип. Въпреки, че се обръща няколко пъти в реката и контузва ръката си след тежък сблъсък. Той опознава любящият лик на Амазония. Но Филип се среща и с друга по-лоша реалност – войната между местните, наркотрафика, военните и нефтените компании. След среща с трафиканти и престрелка всичко, което му остава е част от екипировката и волята да продължи. Следват тежък месец на път с влошено здраве и след още няколко лоши срещи, той губи кануто си. Вътрешна му борба с импулса да прекрати пъуването наделява. Накрая на колумбийско-бразилската граница той прекратява експедицията.

Амазония 2018 – завръщане

Преминавайки през речни басейни, езера и тропически гори, той неминуемо ще се срещне с непознати племена, запазили своя уникален и древен начин на живот, както и с множество видове диви животни. Разказът от това пътуване ще бъде заснет от местен оператор в конкретни точки по маршрута, местен фотограф, който ще подкрепя логистиката на експедицията и от екшън камерата на Филип Лхамсурен. 


{ my solo expedition trough the Amazon jungle will be available to you thanks to Sony Action camera }

Филмът…

ще предложи на зрителите си една уникална гледна точка към девствената природа на територията, наречена Амазония, която няма аналог в своето разнообразие от ендемитни растения и диви животни, както и ще покаже силата и упорството на човека да се потопи в тази необятна джунгла от опасности и красота. В този завладяващ свят ще вникнем по-дълбоко като срещнем традиционият начин на живот в джунглата, този на индианските племена, както и на тези които са ги изтласкват все по-навътре, а именно заселниците.

rumen-koynov-photographer

{местен фотограф и приятел на Филип, който отговаря за логистиката на експедициятa }

Експедицията…

„Прегръдката на Амазония“ е единствена по рода си и нейното успешно завършване ще постави нова, по-висока граница в представата на зрителите за възможностите на човешкия дух.

{ 2018 the Amazon jungle is awaiting to wrap me in its embrace}