Експедиция Амазония 2015

В началото на 2015 година Филип се снабдява с минимума на нужната му екипировка и дръзва да поеме към най-мащабната си експедиция – сам да прекоси Южна Америка в най-широката й част – по поречието на Амазония. Стартира с колело от рибарско селище в Еквадор, разположено на брега на Тихия океан, прекосява  Андите, като по пътя се изкачва на най-високия връх на Екватора – Каямбе, 5790 м. Спускайки се в джунглата на Амазония, заменя колелото с надуваема лодка и индианско кану. Изхранва се с риболов, а нощем спи по речните брегове.
Напълно сам, Филип е подложен на стихиите на природата и милостта на хората. Ежедневно оцеляването му е подложено на карта и той губи голяма част от екипировката си в инцидент, бива ограбен от местни трафиканти и става обект на стрелба.
В този момент той съобщава по сателитния телефон: “Тук в Амазония важи закона на по-силния. Няма как да победя двигателя с гребло и пушката с мачете! Тук има необявена война. Местните защитават териториите си, но са безсилни пред наркотрафика, военните и нефтените компании и аз сякаш съм попаднал между чука и наковалнята. Но истинската жертва не съм само аз – тук всички са жертви.” 
След близо три месеца на път, пътуването му неочаквано приключва на колумбийско-бразилската граница. Едва 40% от планирания маршрут са преодолени, но Филип не се отказва.
Мисията предстои да бъде завършена.