Откривай отговорно!

ОТКРИВАЙ СВЕТА ОТГОВОРНО!

За мен експедицията е нещо по-специално, нещо което е естествено продължение на „нормалното“ пътуване.  Експедициите са един вид пътуване с цел, тя ни среща с редица вълнуващи възможности, които позволяват напълно да се потопим в една непозната култура или среда. Тя ни учи как да работим в екип, да преодолваме несгодите и да достигнем самодостатъчност. Това е физическо и умствено предизвикателство в различна степен, и дава глобален поглед върху живота. Защото най-добрите експедиции живеят дълго след като сме се завърнали у дома – чрез новите знания, зачеркнатите граници, изпитанията и лишенията. Всичко това е вълнуващ и честен начин да се види света!

Как да се включим в първата си експедиция?

Дори в живота на най-големите изследователи и приключенци е имало първа експедиция и първи опит, който ги е извел напред. Не бива да се мисли за тези хора като част от някакъв елитен кръг. В действителност, първите стъпки в една микро-експедиция са лесни. Всичко започва от желанието. Тук не става въпрос за смелост, късмет или подходящ опит. Става въпрос за страст, вяра, воля и любопитство.

Какво трябва да знаем преди да отидем на експедиция заедно?

Вярвам, че в една експедиция освен постигането на целите, е важно да осъзнаем  нейния смисъл, както и личния мотив на всеки един от нас. Важно е първо да направим разделението на това, което човек е, от онова, което върши. И чак тогава  можем да се захванем със стягането на раницата. На набелязания терен нашата дейност ще има въздействие върху други хора и места, така че ние трябва да вземем под внимание факта, че сме гости в чужда общност или държава. Покажете уважение към всички, с които ще се запознаете и си направете труда да обясните какво правите там и защо. Научете поне малко думи на местния език. Това е един от най-кратките пътища да счупите културните бариери. Днес много туроператори предлагат евтини почивки като свалят цената на местните услуги. Те режат от заплатите на хората на терен, за да направят атрактивен бизнеса си. Ние обаче не трябва да забравяме, че всеки бум в приключенския туризъм е постигнат с такива загуби и това, което правим пътувайки, има своите негативни последици. Например, всеки полет, който използваме, бълва тонове парникови газове във въздуха, всяка моторна лодка от 300 конски сили, която се движи из крехката екосистема на Амазония, нарушава естественото спокойствие на дивата природа и нейния баланс. Искам просто да кажа, че нашите въздействия не са само екологични, те са и социални. Експлоатацията на хора и унищожаването на диви растения и животни е реален проблем в слабо развиващите се страни, където богатството на естествена красота ни привлича. Аз влагам много време и мечти да правя това, което правя, без да се преструвам. Защото дългия път, далеч от градската среда създава възможност да откриеш много повече истини за света и да погледнеш дълбоко в себе си. Експедицията за мен има собствена памет, тя е интуитивен сбор от всичко, което знам и чувствам. Тя е като една малка версия на вечния епос: Човекът в Природата.

Пътуването по „Забравени пътища“ е експедиция с отношение. Тя започва първо в нас, носи ни по билото на живота, докато един ден поемем заедно в една посока и започнем в движение да развиваме определени чувства към себе си, другите и света. Това е моята дефиниция за споделена експедиция.


Какви са експедициите по Забравените пътища на планетата?

   

Ниво 1: Travel expedition

Off road експедиции с високо проходими машини, включващи конни походи, кервани с камили и трекинги. Това ниво ни запознава с психологията на номада (живот на път) и служи като обучение за начинаещи. То ни приобщава към света на пътуванията.

Ниво 2: Adventure expedition

Експедиции, задвижвани от собствени сили – пътувания с велосипед, кану (рафт), пеша или с изкачване на върхове, спане на открито и много други. Това ниво ни позволява да прилагаме основни умения като ориентиране, оцеляване и бивакуване, но в естествена, екстремна среда.

Ниво 3: Extreme expedition

Експедиции с висока трудност.

Ниво 4: Solo expedition

Соло експедиции на Филип Лхамсурен.

 

Private expedition & Projects

Лични (частни) експедиции, включващи логистика и партньорство, съвети и идеи за ваши проекти.

Какво прави една експедиция добра?

 

Интересна дестинация – Да търсим вдъхновяващи и любопитни нови места и култури, е това, което прави откривателството такова забавление. Не е задължително те да са на другия край на света и да са първи в класациите. Има много диви територии, които можем да проучим. Те не са най-атрактивните, защото всичко изключително вече се е превърнало в туристически пакет и лесно можем да го закупим. Много по-различно е, когато се потрудим да стигнем до някъде, защото няма ясни пътища или да не си създаваме очаквания какво точно ще се случи, защото сме избрали да навлезем изцяло в новото и да чуем какво ще ни довери. Всяка посока, в която поемаме заедно, има в основата си моя мечта. Всяко наше  пътуване е следствие или част от подготовката на нова експедиция в света на соло приключенията ми. Това са географски точки, в които по-силно тупти сърцето ми. Места, в които ще се впусна, разчитащ единствено на себе си; изминати или бъдещи маршрути, които ще ме доведат до еуфория и тежки изпитания.

Безопасност – Дори и най-екстремните експедиции могат да бъдат с нисък риск, ако са подготвени правилно. За целта всеки трябва да премине медицински преглед и добросъвестно да информира за предишни травми и операции. Не подценяваме малките подробности, за да не се превърнат в големи рискове.

Екип – Ако се срещаме за първи път на летището, то това е притеснително и означава, че се оставяме на случайността. Опознаването на групата е много важно. За организирането на една добра експедиция трябва внимателно да изберем членове на екипа и да наемем опитен местен персонал с добра система за подкрепа на терен. Аз съм човек, заразен с вируса на приключението и смятам, че всеки трябва да се чувства свободен да подпомага волята на човешкия дух. Убедил съм се, че всяка моя крачка напред е била подкрепена от нечия добра мисъл. Вашата вяра в мечтите ми прави по-близко и възможно постигането им. За мен това е истинско. Усещам тази сила. Тя съществува.